Pojawienie się w życie chwastów nie wróży niczego dobrego i jest źródłem niepokoju. Nawet niewielka liczba chwastów w bardzo szybkim czasie może rozprzestrzenić się na całą uprawę i spowodować duże szkody. Jeśli nie zareagujemy w porę, może nastąpić zahamowanie wzrostu i rozwoju żyta oraz obniżenie plonowania. Najgroźniejszymi dla żyta chwastami są: miotła zbożowa, nawrot polny oraz sporek polny. Jak zatem zapobiec ich występowaniu? Trzeba przystąpić do zabiegów mających na celu odchwaszczenie żyta. Pora wykonywania odchwaszczania żyta uzależniona jest od gatunku. W przypadku zbóż ozimych, odchwaszczanie można rozpocząć jeszcze jesienią.

Z kolei zwalczanie chwastów w życie jarym należy wykonywać wczesną wiosną. W jaki sposób wykonuje się zabieg odchwaszczania? Należy udać się do sklepu ogrodniczego lub rolniczego i wybrać odpowiedni herbicyd, czyli środek do zwalczania chwastów. Należy wziąć pod uwagę substancje czynną zawartą w preparacie. Trzeba wiedzieć, że różne substancje aktywne działają na różne chwasty. Przy jesiennym usuwaniu chwastów warto wybierać środki dwu- lub nawet trzyskładnikowe, ponieważ żyto ozime jest bardziej narażone na zachwaszczenie niż żyto jare. Przy odchwaszczaniu żyta należy pamiętać, aby postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu preparatu chwastobójczego. Dzięki temu zabieg będzie skuteczny oraz bezpieczny dla uprawy żyta.